Mieke Mohr

Praktijk voor Hypnotherapie NLP en Kindertherapie

Blog

Hypnotherapie als traumaverwerking tegen PTSS!

Posted on August 10, 2016 at 6:30 AM

Op 25 oktober 2013 stond er een artikel in "de Limburger" over Amerikaanse vrouwen die in gedicht vorm op ontblote lichaamsdelen geschreven teksten aandacht vroegen voor een ingrijpend probleem, namelijk ; de posttraumatische stressklachten (PTSS) van hun partners, die van beroep soldaat waren en ingrijpende gebeurtenissen hadden meegemaakt. Hieraan hadden ze lichamelijke en geestelijke klachten opgelopen, die het hele gezin ontwrichtten.

Er is niet genoeg aandacht, begrip en afdoende hulp voor degenen die leiden aan deze stoornis. De mannen zelf durven niet voor hun problemen uit te komen, bang om niet bevorderd te worden of te worden bestempeld als "loser".

Het is een macho cultuur, waarin geen plaats is voor "zwakkeren".

Ondertussen leiden ook in Nederland en andere landen soldaten, politiemannen en ambulancepersoneel aan angsten, nervositeit, slapeloosheid, onrust, nachtmerrie's, agressie of depressie.

Traumatische belevenissen worden opgeslagen in het onderbewuste en gaan een eigen leven leiden, ook als het trauma al lang verleden tijd is.

Hele gezinnen leiden daar onder.

Vaak is er sprake van psychologische hulp. Alleen praten is niet voldoende, het kan de klachten zelfs verergeren, omdat de belevenissen met de erbij horende emoties en angsten weer gevoeld en geactiveerd worden.

Wanneer er sprake is van ernstige klachten kunnen soldaten voor ongeveer 6 maanden naar Utrecht voor een interne angstreductie

training.

Soms is door de arts voorgeschreven medicatie nodig om het serotonine tekort in de hersenen die dergelijke klachten kunnen veroorzaken, op te heffen. Maar voor een goed resultaat dient medicamenteuze behandeling gecombineerd te worden met cognitieve therapie en hypnotherapie.

Hypnotherapie gecombineerd met N.L.P werkt goed, omdat het onderbewuste gereset wordt door o.a eigen positieve ervaringen en kwaliteiten.

Soldaten mogen zelf hulpverlening kiezen. Bij een aanvullende zorgverzekering kunnen ze een groot gedeelte van de kosten terug ontvangen.

Vanzelfsprekend zijn er meer volwassenen, jongeren en kinderen die de dupe worden van klachten door een onverwerkt trauma.

Bijvoorbeeld door een ernstig ongeval, een verkrachting, incest, lichamelijke of geestelijke mishandeling. Ook hierbij is hypnotherapie een uitstekend hulpmiddel om verwerking te bewerkstelligen.

Categories: Angsten overwinnen

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments